Wij zijn 20 jaar bezig geweest, van 1997 tot en met 2017!

 

DeroDe3D kwam voort uit twee bedrijven:

DeroDe Design, beeldende kunst en vormgeving en Buro1896, een adviesbureau in de cultuursector.

 

In 1997 startten we ons eerste gemeenschappelijke project, CD-DOM (1998), een cd-rom over de bouwgeschiedenis van het Utrechtse Domplein met 51 reconstructies van de kerkelijke bebouwing.

De NRC schreef destijds: een cd-rom zoals een cd-rom hoort te zijn en de International Council on Monuments and Sites (ICoMoS) nodigde ons in 2002 uit de CD-DOM te presenteren als n van de drie voorbeeldprojecten voor digitale erfgoedpresentatie op haar tweejaarlijkse congres. In 2015 hebben wij de Geschiedenis Online Prijs gewonnen.

 

Het ontwikkelen van 3-D reconstructies was de kern van ons bedrijf. Vanuit onze cultuurhistorische en bouwhistorische achtergrond zijn we sterk geïnteresseerd in dewetenschappelijke ‘waarheid’.

We deden zelf onderzoek, maar werkten ook vaak samen met andere (bouw)historici en archeologen. Vanuit de eerdere beroepspraktijk in de beeldende kunst en vormgeving is voor ons een grote aandacht voor vormgeving daarbij vanzelfsprekend.

 

In onze erfgoedpresentaties bepaalden inhoud, doel en publieksgroep de middelen die we inzetten. Dit zijn vaak digitale middelen, maar ook folders, boeken, lezingen en tentoonstellingen. Onze opdrachtgevers waren musea, bijvoorbeeld het Limburgs Museum, monumenten als het Muiderslot, overheidsinstellingen als de provincie Utrecht en de Rijksgebouwendienst en onderzoeksinstellingen als de KNAW en de Universiteit van Arizona.